Trendul mîinii de fier. Romania are 4 milioane de euro? Completare "religioasa"

martie 4, 2008 0

Un articol de sinteza din The Independent mi-a reamintit de multe alte ştiri care au nemulţumit mulţi practicanţi ai jocurilor financiare dezlantuite. Nu ma pricep la lumea economica, citesc si io smerit ziarele principale si le savurez aproape literar, nu ma intereseaza sa joc la burrsa, sa ma ingrop in bani sa, sa, sa…
Cel mai mare scandal al anului este probabil acela rezultat din lista livrată de Lichtenstein serviciilor secrete germane. O lista de oameni bogaţi care au făcut toate mişcările necesare pentru a evita taxele au intrat în vizorul autorităţilor germane. Iar azi…, citez

 The European Union will declare war today on Liechtenstein, Monaco, Andorra and Switzerland. Weary of losing billions of tax euros, the EU’s 27-strong high command of economics and finance ministers, Ecofin, is meeting in Brussels to agree a strategy aimed at bringing the continent’s tax havens under control.

Spun cei de la the Independent ca UE pierde 100 de miliarde de euro din cauza paradisurilor fiscale. Dincolo de tonul tovarasesc de indemn la controlul strict al bogatilor, e de retinut tendinta mondiala (si dupa scandalul nationalizarii unei banci in Anglia si multe alte exemple pot fi gasite) de a intari si a face mai transparente regulile jocului financiar.
Germanii au platit 4 milioane pentru o lista de 900 de insi care „evazionau” prin Lichtenstein. Asa a cazut directorul Deutsche Post. Ma intreb daca autoritatile romane pot face rost de 4 milioane de dolari pentru a obtine niste liste ale celor mai mari „paradisiaci”. macar sa stim cum stam. Ipocrizia incredibila a bogatiei de sub palmierii din Caiman e completata de ipocrizia statelor care realizeaza deodată cît de mult pierd. Probabil vor realiya si ai nostri subit ca trebuie facut ceva cu un control ceva mai strict al taxelor in ce-i priveste pe marii contributori, fortati fiind de UE care au realizat tot neasteptat ca foarte multi bani se scurg printre degete. Le urez mina de fier inteleapta…
Mi-a placut mult ce spunea un expert despre avintul otpimist al unor guverne europene impotriva paradisurilor fiscale:

„tax avoidance is the second oldest profession in the world, and just as difficult to control. The tax havens will survive. There are stacks of money out there. If they close down the ones in Europe, the money will move to Dubai and Singapore”.

Complet paralel cu ce era mai sus
Vad ca in sfirsit a fost desoperit studiul Ligii Pro Europa despre religia in scoli. Au fost citate pasajele suculente mai ales, cu aberatiile din manuale. Dar studiul mai are tot soiul de date intersante. Citez:

 Întrebaţi ce fel de stat este România, dintre cei care au completat chestionarul, 49,6% au indicat că România este stat ortodox, iar 39,5% creştin. Doar 3,3% dintre profesori cunosc caracterul secular al statului român. În aceste condiţii nu trebuie să ne mire că în rîndul elevilor procentul celor care cunosc acest lucru este foarte scăzut (3,18%), în judeţele Dolj şi Buzău nici măcar un singur elev dintre cei chestionaţi nu cunoaşte acest lucru. De asemenea, 55,4% dintre profesorii respondenţi consideră că în România există biserică naţională (77,8% în municipiul Bucureşti, 66,7% în judeţele Cluj şi Iaşi, 60,0% în judeţul Buzău, respectiv 40,0% judeţul Harghita), în timp ce 32,2% elevi au indicat acelaşi lucru. Uitîndu-ne la aceste rezultate şi luînd în considerare declaraţia elevilor, conform căreia 69,9% dintre ei au ca sursă de informare primordială cu privire la cunoştinţe religioase, şcoala (faţă de 56,3% care au indicat familia), putem ajunge la concluzia că elevii, voit sau nu, nu sunt informaţi în mod corespunzător despre caracterul laic al statului.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.