Sanatate pentru Basescu. Cat de bine traiti?

octombrie 27, 2008 0

Azi a aparut un nou raport. Varianta de 123 de pagini o puteti descarca de aici. Este vorba despre starea sistemului sanitar, despre cat de bolnavi sunt romanii, despre cat de prosti au fost decidentii de pana acum si despre ce ne paste daca nu ne bagam mintile in cap.
Problemele sunt aceleasi pe care le observa cei ce sunt in opozitie, dar pe care cei de la putere le ignora din 1989 incoace. Dupa cum, si propunerile Comisiei Prezidentiale sunt de bun simt si logice, iar foarte des sunt sustinute de exemple practice despre cum pot fi puse in practica.
Raportul este lung. Pe scurt insa, nu mi-am dat seama daca exista vreo ramura a Sanatatii in care sa nu fie necesare schimbari majore, dupa opinia celor din Comisie. Si exact aici e problema cu reforma in sanatate. Trebuie facuta din mers. Nu o poti trage pe dreapta si sa stai sa o repari de la A la Z. Asta inseamna timp, inseamna bani mai multi, inseamna sa testezi rabdarea unor oameni care acumulat la nivel personal diverse experiente negative legate de spitale si de doctori.
Recomandarile Comisiei pot fi contracarate usor de fostii ministri ai Sanatatii, care vor zice, probabil: dar noi am facut asta…. ca nu a functionat, nu mai e vina noastra…. Sau: voi v-ati opus, voi, cei care ne criticati acum!
Iata insa un citat din raport care ar trebui sa ne puna pe ganduri. El insa va fi pus in umbra de polemicile de genul celei de mai sus:
“Referindu-ne la mortalitatea evitabilă, adică acele afecţiuni care pot fi tratate de către un sistem de sănătate funcţional, datele statistice plasează România într-o situaţie şi mai dificilă: aproape jumătate din decesele la bărbaţi şi peste o treime din cele la femei puteau fi evitate (Health Status and Living Conditions in an Enlarged Europe, Monitoring Report prepared by the European Observatory on the Social Situation – Health Status and Living Conditions Network, European Commission, Directorate-General „Employment, Social Affairs and Equal Opportunities”, 2006).
Altfel spus, datorită disfuncţiilor sistemului sanitar în România mor anual peste 60.000 de oameni, în fiecare an „dispărând” populaţia echivalentă a unui oraş de talia Sloboziei sau Giurgiului”.
O mare lipsa are acest raport. Din pacate insa, nici eu nu vad cum ar fi putut fi evitata: nu exista o prioritate a masurilor ce trebuie luate. Iar cand repari o masina in timp ce ea merge, trebuie sa ai o lista de prioritati.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.