Record istoric la prețul curentului electric în Spania. Guvernul Sanchez nu poate opri avalanșa scumpirilor

Record istoric la prețul curentului electric în Spania. Guvernul Sanchez nu poate opri avalanșa scumpirilor

august 25, 2021 1

Sistemul electric este scufundat într-o furtună de vară care pare să nu aibă sfârșit, scrie El Pais. Prețul luminii electrice își sparge propriile recorduri din nou și din nou. cu o viteză uimitoare.

Acum două săptămâni, ultimul record de scumpire era de fapt o triplare a prețului energiei electrice pe piața liberă!

Dar joi, 25 august, a ajuns, din nou, la un maxim istoric.

Astfel, prețul zilnic al energiei electrice pe piața angro va fi de 122,76 euro pe megawatt oră (MWh), cu 5,2% peste 116,73 MWh din ziua precedentă, potrivit datelor Operatorului de Energie al Pieței Iberice (OMIE).

În acest fel, piața atinge un nivel niciodată înregistrat oficial până acum, după cel de peste 117,29 euro, pe 13 august.

Evoluția prețului angro al energiei electrice (El Pais)

Spirala ascendentă a facturii la electricitate pare să nu aibă sfârșit, lucru despre care au avertizat experții, având în vedere prețurile ridicate ale gazelor și prețul certificatelor pentru drepturile de emisie de CO₂.

În acest context, Guvernul a pus în aplicare diferite măsuri care nu au reușit până acum să oprească creșterea prețului plătit de consumatori pe factura lor. Iar august mizează puternic pe depășirea vârfului din iulie, care a fost încoronată drept cea mai scumpă lună din istorie.

Prețul stabilit de piața angro afectează în mod direct consumatorii care se află pe piața reglementată de stat (cunoscută sub numele de PVPC, în care există 10,6 milioane de clienți).

Deși restul de 16,2 milioane, care se află pe piața liberă, vor ajunge, de asemenea, la plata acestui preț neînfrânat, deoarece ofertele companiilor comerciale din sector se fac în funcție de evoluția pieței angro. Cu alte cuvinte, aceste prețuri istorice vor afecta toți consumatorii, într-un fel sau altul.

Executivul de la Madrid a petrecut luni întregi încercând să oprească creșterile, chiar cu prețul schimbării impozitării: principalele măsuri de reducere a impactului pe termen scurt asupra buzunarului consumatorului au fost reducerea TVA de la 21% la 10% și suspendarea impozitul pe generarea de energie.

Teresa Ribera (Sursa: Vanity Fair)

În plus, vicepremierul pentru tranziția ecologică, Teresa Ribera, are pe masă două măsuri structurale cu care intenționează să scadă factura cu 15% în următorii ani.

Prima este o formulă de reducere a așa-numitelor profituri excepționale – ”profituri din cer” – primite de centralele nepoluante, în principal nucleare și hidro, datorită creșterii CO. Și a doua soluție ar fi crearea unui fond (Fondul Național pentru Sustenabilitatea Sistemului de Electricitate sau FNSSE), pentru a elimina costul primelor pentru surse regenerabile, într-o perioadă de cinci ani și pentru a-l distribui tuturor comercianților de energie, inclusiv celor de gaze și hidrocarburi.

Prețurile sunt stabilite printr-un proces complex pe piața zilnică, similar cu sistemul utilizat în toate țările europene. Acest mecanism se realizează prin potrivirea ofertelor companiilor producătoare de energie electrică și ale companiilor comerciale, pentru fiecare oră a zilei următoare.

Și echilibrul dintre cerere și ofertă este ceea ce determină prețul. Astfel, în ceea ce este cunoscut sub numele de ”piscină electrică”, energiile mai ieftine au prioritate, cum ar fi regenerabile sau nucleare. Dacă acestea nu umplu acel fond imaginar care reprezintă cererea totală, atunci intră în joc cele mai scumpe, cum ar fi cele care utilizează combustibili fosili.

Astfel, prețul final plătit pentru această energie tuturor centralelor este determinat de ultima aprovizionare care intră în schemă. Adică, aceea provenită din cele mai scumpe surse (gaze, cărbune). Prin urmare, dacă cererea este acoperită cu cele mai ieftine surse, va fi plătit un preț scăzut. Dar dacă acești furnizori de energie ieftină nu reușesc să acopere cererea și intră în joc surse mai scumpe, valoarea a tot ceea ce se consumă va fi mai scumpă.

În acest fel, în perioadele cu cerere mare de energie (de exemplu, în timpul ultimului val de căldură sau a ceea ce s-a întâmplat în ianuarie anul trecut, în timpul furtunii Filomena), prețul tinde să crească.

Deși există un alt factor care se menține în timp și care determină prețurile ridicate din ultimele săptămâni: gazul este ”în nori” cu prețul – mai mult de 40 de euro MWh – și costul certificatelor pentru drepturilor de emisii de CO₂ este în creștere – depășește 50 de euro pe tonă .

Un element crucial care, în plus, va dura luni de zile: gazul va fi scump cel puțin până în primăvara anului viitor.

„Nu va coborî până în februarie sau martie anul viitor, conform previziunilor. Unde nu există nicio îndoială este cu certificatele CO₂, al căror cost va avea o cale ascendentă sigură”, explică Francisco Valverde, consultant și analist al pieței energiei electrice.

Foto principal: premierul Pedro Sanchez, portretizat în fața unui bec și lângă un grafic cu scumpiri scandaloase (Sursa: OkDiario)

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.