Prabusirea: cum aleg societatile esecul sau reusita

februarie 1, 2009 0

Pentru cei care nu au citit „Collapse: How Societies Choose to Fail or Succed”, voi explica mai jos rationamentul lui Jared Diamond (detalii despre de ce fac acest lucru, aici) :
O societate poate inflori timp de cateva mii de ani, pentru ca apoi, in cursul a catorva decenii, sau in cel mai bun caz secole, sa dispara de pe fata pamantului. Iar exemplele se intind in timp, inca dinaintea erei noastre pana la cazuri petrecute cu doar cativa ani in urma in Africa. In mai toate cazurile, cauzele sunt similare:
1. distrugerea mediului inconjurator de catre om, cu efecte directe asupra resurselor naturale
2. schimbarile climatice
3. atitudinea societatii fata de distrugerea mediului
4. climatul politic, social si cultural
5. relatiile comerciale
6. conflictele purtate de acea societate cu altii, sau duse in interiorul societatii respective
Arheologia, biologia, istoria sunt imbinate de Jared Diamond, care plecand de la dovezi palpabile (resturi de mancare gasite in situri arheologice de pe Insula Pastelui, varfuri de sulite, artefacte specifice unor civiliaztii anume, muste moarte sedimentate in praful unor altor situri, etc…) reconstruieste modul de viata al unor civilizatii disparute in prezent si le explica dispartia pt ca nu au reusit sa faca fata problemelor indicate mai sus.
Unul dintre cele mai cutremuratoare exemple este cel al civilizatiei de pe Insula Pastelui, care a defrisat in proportie de 100% insula, ramanand fara material de constructie pt case, pt statui, contribuind astfel la colapsul agriculturii prin degradarea implicita a solului ramas fara copaci. Pe scurt, au murit de foame si s-au izolat de restul insulelor din jur ( fara copaci nu mai poti face barci) din cauza propriei prostii.
Pe de alta parte, sunt societati care au reusit sa supravietuiasca ocupandu-se de problemele lor si rezolvandu-se intr-un mod realist. V-ati intrebat de ce in Islanda exista si azi o civilizatie, iar in Groenlanda nu? amandoua sunt insule, au clima aproximativ asemanatoare…. In secolul 13 exista o civilizatie in Groenlanda, iar acum nu mai e…
Ideea e ca Diamond face comparatii pentru a demosntra validitatea argumentelor sale: compara Groenlanda cu Islanda, Haiti cu Republica Dominicana, Rwanda cu Burundi, Noua Guinee cu Japonia. Da exemple luate din viata civilizatiei americane sau australiene. Nu se rezuma la lumea a treia, sau la istoria antica.
O alta observatie interesanta facuta de Jared Diamond este ca dezvoltarea unei civilizatii nu exclude ideea colapsului, ba chiar o poate genera. Pentru ca efectele secundare ale dezvoltarii (poluarea, defrisarea, inechitati sociale, anume practici culturale sau religioase, aspiratii mai mari decat ceea ce permite realitatea, cheltuirea iresponsabila a resurselor, cresterea populatiei, scaderea venitului/capita), dar mai ales ignorarea acestor efecte secundare duc inevitabil la colaps. Iar societatile care controleaza toate aceste efecte secundare si inlocuiesc dezvoltarea inertiala cu o ascensiune atent gandita sunt tocmai acele societati care reusesc sa supravietuiasca.
Daca v-a prins ideea, va invit sa urmariti mai jos un scurt filmulet cu  Jared Diamond, despre colapsul societatilor.
P.S. : Voi ce credeti ca i-a trecut prin cap celui care a taiat ultimul palmier de pe Insula Pastelui?


VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.